Prof. Ion Iordache s-a născut la data de 11 august 1934, în satul Dâmbroca, comuna Săgeata, judeţul Buzău. Decedat la data de 13 noembrie 1997...

Studii şi servicii:

  • 1941 – 1948, şcoala elementară, la colegiile militare de orfani din Huşi şi Târgovişte;
  • 1948 – 1949, şcoala elementară, la Şcoala Generală Scurteşti, jud. Buzău;
  • 1950 – 1955, şcoala normala, la Şcoala Pedagogică din Buzău ( în acea perioadă a fost recrutat la Şcoala de Ofiţeri de la Sibiu, dar după un an a fost respins medical, pentru disfuncţii oculare);
  • 1955 – 1966, învăţător la şcolile: Scurteşti, Buda ( raionul Râmnicu Sărat) şi Vadu-Paşii;
  • 1962 – 1966, student la Facultatea de Biologie a Universităţii „Gheorghe Asachi”, Iaşi – IP3;
  • 1966 – 1995, profesor de biologie în comuna Vadu – Paşii ( a funcţionat şi în satul Focşănei, din comuna Vadu – Paşii, în anumită perioadă fiind şi director de şcoală)

Starea socială:

A fost căsătorit de două ori:

* 1956 – 1957, cu Popescu Gina, învăţătoare, din comuna Buda, jud. Buzău;


* 1958 - cu Mihai Eugenia, învăţătoare, din comuna Bozioru, jud. Buzău.

A avut o fică, Mariana (n. 1960, d. 2008),  care a absolvit Liceul „ Mihail Eminescu” din Buzău şi o şcoală postliceală de cosmetică din Bucureşti. S-a căsătorit în Bucureşti şi a dat naştere unui fiu, Alexandru, dar căsnicia nu a mers mai mult de un an. S-a recăsătorit abia în anul 2007, dar în urmatorul an a decedat (in Austria).

Nelu, mama, soacra, soţia, tata, iar în faţă: un nepoţel şi fratele mai mic cu 17 ani, Nicuşor.  

Nelu şi soţia sa Eugenia, la căsătorie.


Aprecierea din partea fratelui Mircea:

„S-a făcut remarcat prin vocea frumoasă, calităţile didactice, sociabilitate. A fost idolul copilăriei mele. El era fratele mai mare si eu îi sorbeam toate comportamentele şi toate poveştile, chiar dacă,  uneori erau presărate cu minciunele. Ce minciuni frumoase ştia să spună! Avea un libertinism, care îi deranja, adesea, pe părinţi, dar mie îmi plăcea. Gândeam ca el, dar făceam cum îmi spuneau părinţii şi raţiunea. Le avea cam tare cu fumatul( m-a făcut să calc peste moralitatea mea obişnuită şi să sustrag ţigări de la tăticu) şi cu băuturica, iar pentru fete avea o adevărată artă a seducţiei( Într-o noapte de vară am rămas, împreună de pază la pepeni. Am văzut eu de seara că pe mulţi pepeni scrisese „Nuţy”, dar dimineaţa am observat că sunt singur şi că toţi pepenii cu „Nuţy” dispăruse). Astea erau de-ale tinereţii valuri, căci apoi a devenit un familist conştiincios şi totdeauna a dat dovadă de o generozitate deosebită. Chiar şi când m-am maturizat, vedeam în el un bărbat frumos, demn de admirat, asemănându-l cu Gerard Filipe, actorul francez, care a jucat multe roluri de june-prim” 

Aprecierea din partea nepotului Alexandru:

„A tinut tot timpul , atat rolul de bunic cat si de tata. A fost un bun model masculin pentru mine dar si o persoana demna de respect in colectivul in care a trait si a lucrat. Inca ma bucur de cuvinte frumoase din partea vecinilor si cunostintelor, care imi ofera si mie acelasi respect, prin prisma faptului ca sunt nepotul unui om care a marcat pozitiv satul in care a trait in acea perioada. Sunt mandru ca sunt nepotul Domnului Nelu Iordache.”


Acasa

 

 

  •