CAPITOLUL V - CULTURA
D. MONUMENTELE SATULUI
Din documentele Cercetate la Biblioteca Judeţeană, am putut afla despre două monumente: Crucea din curtea bisericii şi despre o cruce sculptată în 1859, la Ciuta.
Considerăm că şi alte vestigii ale timpului, aparţinând satului Dâmbroca, pot fi considerate monumente şi adresăm rugăminte către edilii comunei şi conducătorii de instituţii, să restaureze monumentele menţionate mai jos şi să le asigure o conservare corespunzătoare:
Prezentăm mai jos obiectele, care deţin calitatea de monument:
1. Crucea susţinută de un soclu din piatră şi un postament în trepte, placat cu marmură neagră, aflată în curtea bisericii;
2. Crucile eroilor, aflate în cimitirul vechi (Alexe Florea, Florea Dragomir, Voinea Ion, Melcu Ion,);
3. Crucea eroului Ion, aflată în curtea bisericii;
4. Obiecte rare, aflate în lăcaşul biserici: un Evhologiu; un Octoih, cu binecuvântare, din 1912, a Mitropolitului Ardealului; două evanghelii din timpul regelui Ferdinand;
5. Cele trei pisanii, din incinta bisericii ;
6. Peretele vest, sub cafas – zonă cu pictură veche;
7. Cavolul, familiei Ghiţă Coman (tatăl celebrului Dr. Pr.
Ion G. Coman)
Obiectele menţionate la punctele 4, 5, 6, au fost prezentate în Capitolul Instituţii, subcapitolul Biserica.
A. În Curtea bisericii
În cartea „Monumente şi eroi Buzoieni”, de Relu
Stoica, se prezintă crucea, monument al eroilor ridicată de Gheorghe Sava Bratosin, pe care sunt înscrise prenumele eroilor dâmbroceni, din primul război mondial. În jurul marelui monument, sunt cruci mai mici, ridicate în memoria eroilor celui de al doilea război mondial.
Pe această cruce-monument, aflată în curtea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, din sat, sunt înscrise următoarele nume proprii: Manole, Neculai, Neculai, Petru, Toader, Gheorghe, Ion, Pandele, Vasile, Constantin, Ion, Bratosin, Nedelcu, Gheorghe, Licsandru, Anton, State, Radu, Gheorghe, Oprea.
Monumentul eroilor din primul război mondial, aflat în curtea curtea bisericii” Adormirea Maicii Domnului” din Dâmbroca, şi crucile pentru eroii din al doilea război mondial
B. În cimitirul vechi, se află câteva cruci de eroi, ridicate de familiile lor
Înscrisurile de pe cruci şi pozele, creează simţăminte cutremurătoare. Pe fiecare cruce este făcută precizarea că bărbatul respectiv a fost erou. Deci, cu toată durerea, urmaşii lor şi-au exprimat mândria. Dacă veţi privi pozele de pe crucea lui Ion Voinea şi de pe a lui Florea Alexe, veţi vedea şi pe soţiile lor, tinere şi îndoliate. Doamne, cât de crudă le-a fost viaţa acestor femei, care au rămas văduve la vârste sub 30 de ani şi cu câte trei copii de crescut!
Despre Alexe Florea, în amintirile lui Neculai Iordache despre război se arată:
„În acel lagăr (Tambou, n.a.), cu mine, am avut şi un consătean, pe care îl rugasem să meargă cu mine şi promiţându-mi că merge. L-am aşteptat la poarta lagărului, deşi eşalonul se depărtase vreo 3 km., consăteanul meu nu a venit.Santinela, de la poartă mi-a zis să plec după eşalon, că s-a îndepărtat mult.
Am plecat şi, după o jumătate de oră, am ajuns eşalonul la gară şi toţi oamenii erau băgaţi într-o magazie, unde pe jos era grâu”.
Despre eroul Dragomir Florea, a cărui cruce intră de asemeni în categoria monumentelor, sunt referiri, detaliate, la capitolul „Oamenii satului Dâmbroca”.




|
Crucea, monument istoric, din cimitirul vechi, daruita de Schitul Gavanu
(din timpul domniei lui A.I.Cuza)
|
C. În curtea bisericii crucea cu înscrisul „ION – EROU” este a lui Ion Lalu, dispărut pe frontul de est.

D. În cimitirul vechi se află şi crucea eroului Ion, împuşcat de un necunoscut în anul 1946. Este vorba despre Ion Baroian, al lui Melcu, care fiind de caraulă, a fost împuşcat de hoţi. Se mai află cavoul lui Ghiţă Coman.


Cavoul lui Ghiţă Coman, un înţelept al satului (poate fi numit Ţuţea al satului Dâmbroca) şi care a fost tatăl celei mai distinse personalităţi a satului: Prof. Dr. Pr. Ion G. Coman, înaltă faţă ecumenică a României.
|