CAPITOLUL VII - ACTIVITATEA CULTURAL-ARTISTICĂ ŞI SPORTIVĂ
B. SPORT, TURISM
„După scăldat mergeam la terenul de fotbal şi jucam 2-3 ore cu mingea mea, care era din piele.
Mergeam la terenul de fotbal şi jucam 2-3 ore cu mingea mea, care era din piele. Terenul era lângă biserică, şcoală şi Biju.
Ninel Tudor (al lui nea Jani) avea un unchi la Mizil, care a adus la Dâmbroca echipa Rapid Mizil şi a jucat cu echipa noastră şi ne-a învins cu 2 – 0. Unchiul lui Ninel a marcat un gol direct din lovitură de colţ, uimindu-ne.
Din echipa noastră făceau parte: Gigi Dârstaru (portar), Valeri Pană, Gicu lui Petrache şi fratele lui, Paul al ţaţei Culica, Nicu Bratosin, Petrică Bratosin ( mai târziu a devenit jucător la Gloria Buzău şi la Galaţi), Nicu lui Mişculanţă, Mircea Saris, Petrică Saris, Nicuşor Iordache ( subsemnatul), Gigi Pană (Viu), Sandu David, Gigi David, Tudorel al lui Geambaşu, Gore Nistor, Nicu Baboi, Bică al lui Barosu, Vasile Badea, Nicu lui Gâmbezu, Chirită Năstase( ginerele lui Baboi) şi alţii.
De multe ori se făceau întreceri de fotbal între Vadu-Paşii, Scurteşti, Dâmbroca, Borduşani, Găvăneşti, la care veneau mulţi spectatori. Mai târziu s-a înfiinţat echipa de fotbal, care a reprezentat comuna Săgeata în campionatul judeţean.
Când au luat fiinţă C.U.A.S.C.- urile (din care făceau parte grupuri de comune) se făceau întreceri sportive între acestea la: atletism, şah, tenis de masă, fotbal, volei, cros. Câştigătorii se întâlneau în finala judeţeană a Cupei CUASC, la Râmnicu Sărat. .” (Prof. Niculai Iordache)
„Cel mai practicat sport a fost fotbalul. Echipa satului Dâmbroca organiza meciuri cu echipele din satele: Stănceşti, Săgeata, Găvăneşti.
Echipa de volei a şcolii, condusă de Radu Enuş, era cunoscută, pentru rezultatele ei, în întreaga zonă. În meciurile organizate cu echipele din Săgeata şi Găvăneşti, echipa satului Dâmbroca a ieşit, mereu, victorioasă. S-au remarcat tinerii: Nicolae Enache ( al lui Biju), Ion Enache (al lui Stan Enache), Gheorghe David (al lui Ion David) şi alţii.” (Prof. Constantin Enuş)
„Erau nişte cupe inter-comunale, competiţii de o amploare fantastică, cu un jucător de la noi, care au fost la un moment dat şi-n echipa naţională a României (Petruş Bratosin). A jucat la Gloria, la Petrolul şi către sfârşitul carierei a jucat la Olimpia Râmnicu Sărat. Un talent foarte mare a fost şi Vasile Bârsan. Era de un talent fantastic. N-a încercat să meargă mai departe. Peste nivelul lor a fost fratele meu, Mircea, păcat că n-a profesat. Mirea Enache era viticultor la Tohani şi venea cu echipa lor în sat. Venirea lui crea o sărbătoare fantastică.” (Colonel Gheorghe Sares)
ACTUALITATEA SPORTIVĂ


 |
|
Jinga Marian Gelu-antrenor principal
Născut la data de 10.10.1970, in localitatea Buzău,
Absolvent al Şcolii Militare din Piteşti, în 2001, Casatorit în anul 1994 cu Jinga Florentina
Doi copii:
Cosmin 15 ani si
Oana 11 ani
Funcţia: cadru militar,
Hobi: pasionat de fotbal si filme. |
 |
|
Dragoş Stanciu – antrenor-jucător
„M-am născut în 1982, în satul Dâmbroca, din părinţii: Tilă al lui Barosu, iar mama, fată a lui Tănase Stroe.
Am urmat şcoala generală în satul natal, Dâmbroca, iar învăţământul liceal la Liceul Sportiv din Buzău. Apoi am mers la Iaşi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi am devenit profesor de Educaţie Fizică.
Din 2003 lucrez ca profesor în Şcoala Generală Robeasca.
În acelaşi timp am format o echipă de fotbal la Săgeata, fiind antrenor şi jucător. Jucătorii provin din Dâmbroca, băieţi de 21–23 ani, care au absolvit liceul sportiv, sau au jucat la juniorii echipei Gloria Buzău. Dintre ei menţionez: Enache Bogdan- nepot al lui Biju, Stanciu Dan – fratele meu, Ionescu Gabriel, Chirilă Florin – nepotul lui Rusu Pană, Pană – nepot al lui Valeri Pană, Lalu – Al lui Marcel Lalu.
|
Azi dimineaţă am vorbit cu primarul şi pentru după amiază ne dă nişte aspersoare să udăm terenul de fotbal, care este realizat de curând şi se află la intrarea în satul Săgeata.
Echipa activează în liga a patra, cu: Vadu Paşii, Gălbinaşi, Poşta Câlnău, Mărăcineni... Se joacă cu ambiţie, cu toate că nu ne motivează nimeni cu bani. Facem o masă după meci şi aia e. Lunea şi joia , seara, avem pregătire pe un teren din Buzău. Îl avem închiriat. Plătim toţi şi-l mai avem şi pe Nelu Floştănică, care are 45 ani. Joacă şi el pe tern mic. Are şi un băiat care joacă la Gloria Buzău, Alexandru Crăciun. Mai plăteşte el, că are bani mai mulţi.”
 |
|
Bogdan Enache: - antrenor-juniori
Născut în Buzău la, data de 20.01.1983,
Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport -Pitesti, la zi ,specializarea fotbal, promotia 2005,
-Profesor de sport la Şc. Ziduri: 2005-2006,
Absolvent al Şcolii Militare - Pitesti, promoţia 2011,
În prezent - Cadru Militar;Căsătorit cu Enache Alina Mihaela din 2009,
Un băieţel, de 6 luni, Lucas-Florin. |

Ionuţ Toma, 14 ani, căpitanul echipei de juniori ASC Săgeata.
„Echipa e formată din jucători dâmbroceni şi unul din Borduşani „
|
|

(tatăl antrenorului principal)
„Am 70 ani şi sunt pasionat de fotbal. În pasiunea asta l-am crescut pe fiul meu, Marian. El a jucat fotbal şi este astăzi antrenorul echipei din Săgeata. Echipa are numele de Săgeata dar aproape toţi jucătorii sunt din Dâmbroca. Sunt 20 jucători din Dâmbroca.”
|
ECHIPA DE FOTBAL - juniori

|