PREZENTARE DE CARTE
“Dâmbroca – Curcubeu peste timp – Repere monografice”
CUNUNA DE VISE, CUNUNA DE LAURI

De la stanga (în spate): Ec. Ion Stanciu (i se vede foarte putin, capul), Marcel Enus, Nicu Pandele, Prof. Constantin Enus, Stefan Nicolae, Cornel Enus; (în mijloc): Costel Baboi (fratele lui Radu Voinescu), Prof. Nicu Toma, Ing. Valeriu Florea, Dr. Constantin Zaharia, Ec. Lazar (revizor la Inspectoratul Scolar), Ion Nae, Dr. Veronica Zaharia (sotia lui Constantin Zaharia); (în fată): Ing. Nicu Stancu, Floarea Voinea (mama scriitorului Radu Voinescu), Adela Petre (folclorista de talie mondiala), ing. Mircea Iordache, Atena Bratosin Stoian (cantareata de muzica populara), Constantin Stanilă.
După atâtea eforturi şi vise, alături de părintele protopop Constantin Alecse, în care ne-am pus tot sufletul, toată dragostea şi eforturi de tot felul, iată că a venit şi ziua cea mare, a confruntării cu percepţia satului, dar mai ales cu percepţia şi binecuvântarea din partea unor valori autentice ale culturii şi criticii literare.
Pleoapele-mi, în clipitul lor, îmi deschideau şi închideau ferestre de lumină şi visare. Era o zi de toamnă, cum n-am mai văzut alta, cu un soare, de parcă cerul se deschisese şi ochiul lui Dumnezeu avea să asiste la o aşa de sfântă ceremonie. S-au concentrat acolo toate simbolurile frumuseţii omeneşti: grădiniţa, şcoala, biserica, gazonul şi locurile de joacă ale copiilor de grădiniţă, fiii satului, veniţi din diverse colţuri ale ţării, fiii satului care au rămas în sat şi au dat continuitate gândurilor şi trăirilor păstrate din străbuni. Parcă aveam în faţă cartea, trăită pe viu. Ce zi! Ziua de 13 octombrie a anului de graţie 2013. De două ori apare cifra 13 şi ar fi însemnat, conform prejudecăţilor, să ofere un dublu ghinion. Dar, numai Dumnezeu ştie cum a împlinit minunea de a crea un dublu succes. Cel mai important succes a fost acela că, pentru prima dată, în istoria satului Dâmbroca, s-au regăsit fii ai satului, din diverse generaţii şi din diverse spaţii româneşti. Al doilea succes l-a adus lansarea cărţii satului « Dâmbroca – Curcubeu peste timp – Repere monografice », eveniment, de asemenea, unic în viaţa satului.
Invitaţi de seamă, care ne-au onorat cu prezenţa, au fost:
• Profesor universitar dr. Gheorghe Calcan, istoric, scriitor;
• Gheorghe Petcu, sociolog şi scriitor;
• Profesor Aurel Anghel, scriitor;
• Adela Petre, reprezentantă a ţării la expoziţiile lumii, cu tradiţii şi
obiceiuri, ţesătoare cu păr de capră;
• Profesor universitar dr. Liliana Guran Nica, Univ. “Spiru Haret” – Buc.;
• Ing. Ştefan Andrei, scriitor;
• Profesorul Constantin Enuş, fostul director al şcolii, din perioada cea mai
fertilă a învăţământului dâmbrocean, împreună cu fiii săi, cu şcoli înalte, Marcel şi Cornel.
• Dr. Sorin Tănase, primarul comunei Săgeata;
• Pr. Nicolae Muşat, de la Biserica Sfântul Spiridon, din Buzău;
• Ing. Dan Iordache, constructor, poet;
• Alexandru Iordache, analist politic;
• Paul Lazăr, inspector de audit, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău;
Dintre fiii de seamă ai satului, care ne-au onorat cu prezenţa, i-am remarcat pe:
• Dr. Radu Voinescu, scriitor şi critic literar, preşedinte al Filialei de Critică,
Eseistică şi Istoria Literaturii a Uniunii Scriitorilor din România, personalitate valoroasă a satului Dâmbroca;
• Atena Bratosin Stoian, interpretă şi compozitoare a cântecului popular
buzoian, personalitate de seamă a satului Dâmbroca;
• Profesorul Nicu Toma, director al şcolii generale, de peste 20 de ani;
• Pr. Prof. Costel Ion Alexe
• Ing. Valentin Zaharia;
• Ing. Valeriu Florea;
• Dr. Constantin Zaharia;
• Colonel Gheorghe Saris;
• Profesor Niculai Iordache;
• Ing. Nicu Stancu, expert asigurări;
• Filip Enache, cantor la catedrala “Sf. Sava”, din Buzău;
• Ec. Ion Stanciu, contabil la Şcoala Generală, comuna Săgeata, ş.a.m.d.
Nu pot să mă laud cu o organizare ca la carte, căci unii dintre fiii satului, ţăranii neaoşi, au vădit reţinere de neînţeles, de parcă n-ar fi fost “hora” lor. Priveau cu sfială, pe după garduri, conform obişnuinţei, fiindu-le ruşine să se apropie. Doar câţiva, mai răsăriţi şi cu isteţimea înţelegerii că se aflau la ei acasă, sau poate la insistenţele mele au completat asistenţa. Îmi vibra inima de bucurie când îi vedeam pe: Costică al lui Baroian, Titi al lui Neculai Dedu, Gigi al lui moş Ionică Puşcoi, Viu al lui Pană (care avea să intervină, de bucurie, în timpul unor vorbitori de la tribună: “- Trăiască domnul Enuş! De ce nu e şi doamna Enuş, că ea ne-a învăţat şi ne-a instruit la formaţia de jocuri populare ?!............”).
Privind ceasul şi citind ora 12,00, mi s-a părut că intru într-un vârtej de vrajă şi cu glasul cam “derutat” am însăilat câteva cuvinte de chemare la « Hora cea mare » a satului. Gândurile mi-o cam luau razna “Amu să te văz Iordache, de eşti moş sau făt frumoş!” Cum, necum, am chemat la tribuna improvizată de pe scările grădiniţei de copii, pe cei consideraţi de mine că ar trebui să fie faţă în faţă cu satul Dâmbroca. Am chemat mai mulţi decât locurile asigurate, căci dacă ar fi fost după mine, mulţi ar fi meritat acea onoare. Au încăput la tribună doi invitaţi de onoare, străini de sat(Gheorghe Petcu şi Adela Petre), un invitat care merită un loc de cinste în istoria satului nostru(profesorul Constantin Enuş, fost director al şcolii, cu o prestaţie deosebită) şi trei fii ai satului(Elisabeta Popp, fostă directoare a şcolii, Radu Voinescu, ilustru scriitor şi critic literar şi eu – Mircea Iordache). Consider că ar fi aureolat festivitatea, cu prezenţa în prezidiu şi unele valori ale şcolii şi folclorului, ca profesorul dr. Gheorghe Calcan, Atena Bratosin Stoian, Nicu Toma, directorul şcolii.
Aveam palpitaţii în deschiderea festivităţii cu vocea emoţionată şi emoţionantă a domnului Nicu Toma. Au fost prezentaţi invitaţii şi fiii satului, rătăcitori pe alte meleaguri, apoi microfonul a trecut la domnul Radu Voinescu, care urma să fie moderatorul întregii acţiuni. Cu o dezinvoltură demnă de un profesionist al cuvântului dulce, românesc, moderatorul a asigurat “sarea şi piperul” întregii activităţi. Cu multă abilitate a adus la microfon pe vorbitori şi a ştiut să readucă în faţa fiilor satului, amintiri pline de farmec şi de substrat filosofic.
Domnul Constantin Enuş, a plăcut şi de această dată, ca şi atunci când “păstorea” şcoala dâmbroceană, cu o memorie impresionantă a evenimentelor şi oamenilor, dovadă că a trăit intens în viaţa satului. Cu inflexiuni filosofice şi câteva închinări, care aduceau ceva nou, faţă de acele vremuri trecute şi cu intervenţii în timpul altor vorbitori, pornite ca impulsuri de plăcere a aducerii aminte şi, pentru a dovedi asistenţei că nicicând nu va uita trecerea prin satul Dâmbroca şi că a lăsat amprente pozitive asupra generaţiiilor pe care le-a format.
A urmat la cuvânt doamna Elisabeta Popp, aceea care şi la această vârstă, de şase zeci şi ceva de ani, este, în memoria satului, cu numele de Păpuşa. Cu o voce blâdă, dar marcată de emoţiile revederii cu mulţi dintre fiii satului, pe care i-a şcolit, în vorbe puţine a marcat bucuria împlinirii unui asemenea eveniment în viaţa satului
În cuvântul său, părintele Costel Ion, cu o magie duhovnicească, felicitând mai întâi pe autor şi făcând legătura între evenimentul zilei şi evanghelia citită la biserică în aceeaşi zi, cu o pildă asemănătoare despre sămânţa semănată, care a nimerit pe teren bun şi a rodit. S-a adresat în principal mentorului său, profesor Constantin Enuş, elogiindu-i meritele.
Domnul profesor Aurel Anghel, scriitor, a evidenţiat meritele autorului de a reuşi adunarea fiilor satului la un eveniment rarisim, şi-a exprimat bucuria de a participa, a vorbit despre unele scrieri ale domniei sale, a povestit din amintiri şi legăturile de suflet cu unii oameni, dintre care şi cu +profesorul Nelu Iordache, fratele autorului.
Cuvântul doctorului Constantin Zaharia, a fost plin de vibraţie emoţională, privind paşii domniei sale prin Dâmbroca şi a adresat înalte cuvinte de apreciere pentru autorul cărţii.
Foarte frumos şi dezinvolt, cu gesturi largi, a vorbit Atena Bratosin Stoian, elogiindu-i mai întâi pe autori şi, apoi, etalându-şi dragostea pentru satul natal, căruia i-a dedicat unele cântece, sat pe care-l poartă cu cinste oriunde se află. Îmbrăcată într-un frumos costum popular, cu o fotă vişinie de aba, a mulţumit nanei Mărioara Dedu că i-a dăruit acel material. Cu fota natală se mândreşte printre folclorişti.
Domnul Gheorghe Petcu şi-a exprimat nedumerirea că antevorbitorii au menţionat prea puţin despre autor, vorbind mai mult din amintirile personale, despre alte aspecte ale vieţii satului. Şi-a prezentat şi una dintre cărţile scrise de domnia sa, Monografia Judeţului Buzău, arătând că şi comuna Săgeata este cuprinsă cu diverse aspecte istorice, geografice, sociale şi altele. Regretă că pe autorul Mircea Iordache nu l-a cuprins, în lucrarea sa, ca personalitate a satului Dâmbroca. Îi dăruieşte lui Mircea Iordache, unele dintre lucrările personale, printre care şi Monografia Judeţului Buzău.
A urmat un „laudatio”, bine construit, al domnului Radu Voinescu, la adresa autorilor: Mircea Iordache şi părintelui Protopop Constantin Alecse. A insistat pe eforturile autorilor şi pe aplecarea părintelui protopop, care de acolo, din îndepărtata Americă, a construit site-ul „Dambroca.com”, ceva fastuos, nemaipomenit, chiar şi la unele mari oraşe ale lumii. De acolo, de la părintele protopop, Dâmbroca a devenit foarte cunoscută pe mapamond. Mai mult decât atât a admirat mărinimia părintelui protopop, pentru stipendierea tipăririi cărţii, fără de care realizarea nu era posibilă. S-a referit şi la importanţa cărţii, dar şi la eroismul celor care au rămas legaţi de sat. L-a rugat, apoi, pe Mircea Iordache să adreseze cuvântul de încheiere, care se cuvine autorului.
Eu, Mircea Iordache, m-am trezit ca dintr-o profundă meditaţie şi recunoştinţă, că alături de părintele protopop Constantin Alecse mi s-a împlinit visul de a da satului o operă, cu care putem fi mândri şi că a fost primită cu multă mulţumire şi căldură. M-am ridicat în aplauzele adunării, ceea ce mă emoţiona şi mai mult. După atâta stat cu capul în soare şi cu gândurile umblătoare la trecut şi la evenimentul în curs de desfăşurare, cu ochii împăienjeniţi de imaginile ambientului şi de vorbele participanţilor, gura a început să vorbească, cam, fără mine, dar din când în când îi prindeam hăţurile şi o struneam. Până la urmă, cu mici scăpări, am spus ceea ce doream. Am precizat că am girul părintelui protopop Constantin Alecse să-l reprezint la festivitatea lansării cărţii şi că festivitatea atinge două evenimente, fiecare fiind unic în felul său: primul, constă în regăsirea multora dintre fiii satului, iar al doilea realizarea primei cărţi a satului Dâmbroca, insistând pe importanţa cărţii şi a evenimentului, asupra zborului pe aripile virtualului şi pe proiecte de viitor. Nu am uitat să spun despre rolul actriţei Diana Busuioc, în realizarea unui viitor documentar cu satul Dâmbroca şi am încheiat cu câteva versuri din „Oda satului meu”, care mă reprezintă cel mai bine în relaţia cu satul Dâmbroca.
Cuvântul meu, nu a fost ultimul în cadrul festivităţii, ci ultimul şi cel care a căzut ca o bomboană pe tortul frumosului eveniment, l-a avut Adela Petre, folcloristă de talie mondială şi, de fapt a fost un cântec dulce, de întoarcere la satul drag: „Mă-ntorc la tine sat iubit / Aicea unde am copilărit....../Să stau mai mult printre bătrâni / Că ei sunt blânzi şi buni!”
A urmat donarea cărţilor către participanţi şi înghesuirea şi a altor consăteni, care se sfiise până atunci să se apropie, pentru a obţine câte o carte, care să le mai aline durerile sufletelor încercate în atâtea şi-atâtea greutăţi ale vieţii.
Omiteri a unor aspecte de organizare, sau de referire la evenimentele trăite în acea zi, au mai fost, dar important este că putem afirma:
După atâtea zbateri, ambiţii,
A apărut şi lumina virtuţii,
Dâmbroca fu luminată de-un nimb,
Cu aură de curcubeu peste timp!
Mulţumim Doamne, ceresc Părinte,
Că ne-ai împlinit dorinţele sfinte,
Revărsând pe Dâmbroca iubire,
Cu o carte dragă, de nemurire!
Fiii satului, între ei, s-au cinstit,
Cu amintiri, cine au fost, ce-au trăit.
Azi, curcubeul a deschis peste plaiuri,
Cunună de vise, cunună de lauri !
Mircea Iordache
Despre lansarea monografiei, vă rugăm să citiți și articolele:
-
- Apăsați aici pentru pagina cu 12 videoclipuri (cca 2 ore de filmare), din ziua lansarii monografiei
-
|
|