CAPITOLUL IV - INSTITUŢIILE
A. BISERICA
Repere Istorice
* Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau, unul dintre cele mai vechi si renumite din tara, a luat fiinta in anul 1836, prin grija Preasfintitului Episcop Chesarie, desfasurandu-si activitatea in casele domnesti din incinta Episcopiei (astazi, Palatul Arhiepiscopal), în urma adoptării în 1834 a legii pentru şcolile bisericeşti de pregătire a clericilor din Ţara Românească. Şi-a deschis cursurile la iniţiativa neobositului episcop Chesarie Căpăţână, în data de 15 august 1836, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului al Catedralei episcopale. Iniţial, noul seminar, cu un ciclu de patru ani, a funcţionat în casele domneşti din Buzău. Ulterior, episcopul Chesarie a ridicat un local în curtea episcopiei, cu etaj, în stil neoclasic, cu 16 săli şi care a fost inaugurat la 20 noiembrie 1838;
* In anul 1838 a fost inaugurat, in prezenta Preasfintitului Episcop Chesarie, impozantul local al Seminarului, care exista si astazi in cadrul Episcopiei. De construirea acestei cladiri se leaga descoperirea faimosului tezaur de la Pietroasele, gasit in timpul sapaturilor pentru piatra necesara ridicarii cladirii Seminarului; Noua clădire arăta ca un palat somptuos, într-un oraş cu clădiri foarte sărăcăcioase şi drumuri nepavate, admirat de toţi călătorii care poposeau prin Buzău, descris în cele mai elogioase cuvinte inclusiv în memoriile de călătorie şi presa vremii.
* In anul 1893, Seminarul Teologic a fost desfiintat, cursurile reluandu-se in anul 1914; Cursurile i-au fost întrerupte în vremea Primul Război Mondial, apoi redeschise în 1918, sub ocupaţie germană, dar în alte clădiri din Buzău. Seminarul a revenit în localul său abia în 1921, unde a funcţionat până la desfiinţarea, a doua oară, din 1948. (in perioada 1941-1948, Seminarul Teologic a functionat intr-o cladire noua situata pe aleea Episcopiei, insa pentru scurt timp, caci in 1948, regimul dictatorial comunist va confisca localul cu tot ce exista in el).
* În 1951 a fost reînfiinţat, funcţionând până în prezent.
* Dupa anul 1989, in urma eforturilor sustinute ale Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Epifanie, Intaistatator al Eparhiei Buzaului si Vrancei din anul 1982, localul confiscat abuziv a fost redobandit treptat, intre anii 1990-1995. Apoi, in anul 1997, in urma unui protocol incheiat intre Episcopie si Inspectoratul Scolar Judetean Buzau a fost preluata si cladirea anexa;
* Intre anii 1998-2009, prin grija Pr. Prof. Dr. Sava-Popa Gheorghe, director al institutiei, s-au imbunatatit substantial conditiile din Seminarul nostru: o sala de mese cu o bucatarie moderna, o centrala termica proprie, doua cabinete de informatica, un cabinet de practica liturgica s.a.
* In pragul celor 177 de ani de la punerea temeliei acestui asezamant de cultura si spiritualitate crestin-ortodoxa, Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau reprezinta legatura perena intre traditia venerabila a scolii buzoiene si modernitatea demersului didactic contemporan.
|
|
|