CAPITOLUL III – DEZVOLTAREA SOCIO-ECONOMICĂ
1. AGRICULTURA, APICULTURA SI PROTECTIA ANIMALELOR
Ca oricare dintre componentele vieţii social - economice, agricultura poate fi „fotografiată” pe câteva etape ale existenţei satului Dâmbroca:
A - Perioada 1881–1940
B - Perioada 1941–1962
C - Perioada 1963–1990
D - Perioada post-comunistă
.................................................................................................
Apicultura
Despre apicultură se poate vorbi puţin, dar este interesant.
În Dâmbroca se cunoaşte această preocupare cam din anii 1920-1930, de pe vremea lui Ilie Zaharia (zis Coadă), apoi fiul lui, întors din Rusia prin 1970 a fost pasionat de albinărit. Prin perioada 1970-1990. părintele Emil Stanciu, Traian Stroe(dascălul), familia Maria Voinea, Ion Mitoi, au avut preocupări de creştere a albinelor. Cu timpul preocupările sătenilor s-au îndepărtat de apicultură. Numai inginerul electrotehnist Valeriu Florea, a pus pasiune şi inteligenţă, încât a ţinut între 50-100 stupi.
L-am vizitat la stupina lui din grădina casei, la Dâmbroca şi am rămas impresionat de atmosfera paradisiacă şi de mândria cu care domnul inginer îmi prezenta comoara dumnealui. Acum are 50 stupi, căci au mai pierit din cauza gerului din februarie 2012. A asigurat toate condiţiile ca albinele să se simtă bine, în liniştea grădinii, printre pomii înfloriţi şi având foarte aproape lanurile de floarea soarelui ale câmpului.

Prezint mai jos mărturia domnului ing. Valeriu Florea:
„De 30 ani, mă ocup cu apicultura şi am 19 ani de când m-am pensionat şi de când mă dărui mai mult acestui hobi. Două zile pe săptămână le petrec aici, cu albinele, mă relaxez, ascult şi muzică. Suntem în plin sezon de înflorirea salcâmului şi încă nu am verificat dacă au băgat miere de salcâm, aşa că voi încerca să văd ce este.

Săptămâna trecută, când am pus magazii la toţi stupii, a fost o vreme nefavorabilă. Albinele au fost agitate şi mi-au dat vreo 30 de înţepături. În prezent am 50 stupi şi voi mai face pe săptămâna viitoare 10 stupi noi. Aici îi ţin permanent, nu fac pastoral. Mai am unele probleme cu insecticidele, mai ales la rapiţă. Iarna de la începutul anului 2012 a fost grea şi s-a simţit asupra stupilor mai mult ca în alţi ani.” (Ing. Valeriu Florea)
|