CAPITOLUL III – DEZVOLTAREA SOCIO-ECONOMICĂ
1. AGRICULTURA, APICULTURA SI PROTECTIA ANIMALELOR
Ca oricare dintre componentele vieţii social - economice, agricultura poate fi „fotografiată” pe câteva etape ale existenţei satului Dâmbroca:
A - Perioada 1881–1940
B - Perioada 1941–1962
C - Perioada 1963–1990
D - Perioada post-comunistă
.................................................................................................
Protecţia animalelor
În satul Dâmbroca, protecţia animalelor, constă în ţinerea pe lângă casă a animalelor domestice necesare şi care sunt tratate în general bine, cu grijă şi respect. Poate că în unele gospodării, nu toate animalele sunt îngrijite cum trebuie. Viaţa de câine, e tot viaţă de câine, atât ca alimentaţie cât şi cu o libertate înlănţuită. Viaţa de porc e tot la teică şi fiecare animal e tratat conform tradiţiilor, care însă lasă de dorit.

Numai la doamna Elisabeta Popp, este o protecţie reală a pisicilor. Doamna biolog, asigură condiţii de îngrijire deosebite, cu alimentaţie preparată în mod special, cu prevenirea îmbolnăvirilor şi asigurarea unui habitat corespunzător. Problema delicată este că vecinii nu agreează numărul mare de pisici din grădina învecinată. Unii copii răutăcioşi, până la obrăznicie, aduc pisoi mici de la casele lor şi-i dau peste gard la doamna Elisabeta, ştiind că la dânsa găsesc ajutor, dar cu tot mai multe pisici e din ce în ce mai greu.


|